czwartek, 30 sierpnia 2012

Czekoladowe z białą i gorzką czekoladą


Składniki:
  • 200 gram masła
  • 1 szklanka cukru ( można zmniejszyć ilość cukru, ponieważ biała czekolada jest bardzo słodka)
  • 2 jaja
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka płaska soli (obejdzie się bez)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • tabliczka białej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Cukier ubijamy z masłem, dodajemy jajka, mąkę, kakao, sól, sodę, pokruszone czekolady. Wszystko razem mieszamy, na blaszce w dużych odstępach układamy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 10 minut. ( w rozgrzanym piekarniku, bez termoobiegu).









1 komentarz:

  1. mmmm, pysznie wyglądają. Ja bym pewnie wrzuciła do nich jeszcze jakąś przyprawę piernikową albo cynamon, po prostu jestem uzależniona :)
    Pozdrawiam.
    Monika

    OdpowiedzUsuń