piątek, 7 grudnia 2012

Świąteczne Pierniczki


Pewnie zastanawia was fakt, dlaczego 7 grudnia upiekłam pierniki.
A mówi wam coś powiedzenie "Stary piernik"? Skoro piernik może być stary,
może przeleżeć 17 dni,  a nawet dłużej.

Składniki
  • 0,5 szklanki wody
  • 370g cukru
  • 250 g miodu
  • 100 g masła
  • 20 g przyprawy do piernika 
  • 2 jajka
  • 1kg mąki
  • 15 g sody 
 20 g cukru rozpuściłam w 1 l rondelku, aż zrobił się karmel ( trzeba mieszać ), dolałam 0,5 szklanki wody, następnie 350g cukru, a kiedy cukier się rozpuścił wlałam miód, przyprawę do piernika i dodałam 100 g masła (pół kostki). Wszystko doprowadziłam do wrzenia i pozostawiłam w chłodnym miejscu do wystudzenia. 









Przestudzoną masę przełożyłam do miski, dodałam do niej jajka, mąkę i sodę. Następnie zagniotłam i wałkowałam na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka piekłam w temperaturze 180 stopni C, ok. 10 minut. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz