- 5 kg pomidorów
- 2 duże cebule
- 0,5 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka tłuczonych goździków
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu zmielonego
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
Pomidory i cebulę pokroić drobno w kostkę i dusić ok. 1 godz., następnie przetrzeć przez sito. Dodać 0,5 szklanki octu i gotować 3 godziny aż zgęstnieje. Dodać przyprawy. Gorący ketchup rozlać do słoików, nie pasteryzować.
Historia Ketchupu:
Sos ketchup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo ketchup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem ketchupu była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, zioła isardynki.Nazwa sosu i jego receptura dotarły do Europy pod koniec XVII w. przez Anglię. W końcu XIX w., w 1876 r. sos dotarł do USA i jego receptura została dostosowana do tamtejszych przyzwyczajeń smakowych przez Henry'ego Johna Heinza, założyciela firmy spożywczej H. J. Heinz Company - firmy, która do dzisiaj jest znana z produkowania tego sosu.
Jeszcze w XIX w. słowem catsup określano każdy sos, w którym znajdował się ocet.
Więcej o Ketchupie pod tym linkiem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Keczup
P.S. Jeżeli nie macie w domu ketchupu, a znajdziecie przecier pomidorowy i ocet, bardzo szybko można go zrobić, do przecieru pomidorowego (pół słoiczka) wlej 2 łyżeczki octu, dodaj szczyptę soli i energicznie wymieszaj. Ewentualnie można doprawić do smaku oregano lub bazylią.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Keczup
P.S. Jeżeli nie macie w domu ketchupu, a znajdziecie przecier pomidorowy i ocet, bardzo szybko można go zrobić, do przecieru pomidorowego (pół słoiczka) wlej 2 łyżeczki octu, dodaj szczyptę soli i energicznie wymieszaj. Ewentualnie można doprawić do smaku oregano lub bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz