sobota, 21 lipca 2012

Ketchup



  • 5 kg pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 0,5 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka tłuczonych goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu zmielonego
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
Pomidory i cebulę pokroić drobno w kostkę i dusić ok. 1 godz., następnie przetrzeć przez sito. Dodać 0,5 szklanki octu i gotować 3 godziny aż zgęstnieje. Dodać przyprawy. Gorący ketchup rozlać do słoików, nie pasteryzować. 


Historia Ketchupu:
Sos ketchup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo ketchup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem ketchupu była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, zioła isardynki.Nazwa sosu i jego receptura dotarły do Europy pod koniec XVII w. przez Anglię. W końcu XIX w., w 1876 r. sos dotarł do USA i jego receptura została dostosowana do tamtejszych przyzwyczajeń smakowych przez Henry'ego Johna Heinza, założyciela firmy spożywczej H. J. Heinz Company - firmy, która do dzisiaj jest znana z produkowania tego sosu.
Jeszcze w XIX w. słowem catsup określano każdy sos, w którym znajdował się ocet.



Więcej o Ketchupie pod tym linkiem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Keczup

P.S. Jeżeli nie macie w domu ketchupu, a znajdziecie przecier pomidorowy i ocet, bardzo szybko można go zrobić, do przecieru pomidorowego (pół słoiczka) wlej 2 łyżeczki octu, dodaj szczyptę soli i energicznie wymieszaj. Ewentualnie można doprawić do smaku oregano lub bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz