sobota, 21 lipca 2012

Karpatka



Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 całych jaj
Wykonanie ciasta
1 szklankę wody i 0,5 margaryny zagotować do wrzenia, wsypać mąkę z proszkiem, zagotować i mieszać, aż zacznie odchodzić od brzegów, odstawić do ostudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jaju i ucierać, na dekę do pieczenia wyłożyć papier, posmarować tłuszczem, następnie nakładać łyżką ciasto i rozcierać.

Krem
  • 0,5 litra mleka
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1 margaryna lub masło
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie kremu
Z 0,5 litra mleka odlać połowę, resztę zagotować. Do reszty mleka dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać na gotujące mleko i ugotować jak budyń. Wystudzić. Margarynę rozetrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie dodawać stopniowo ostudzony budyń (ciągle mieszając). Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz