sobota, 21 lipca 2012

Pizza Kasi




Ciasto 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 
  • 1 jajko
  • 6 dkg drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ketchup
  • przyprawa do pizzy
Na dużą deskę wysyp mąkę, dodaj 1 całe jajko, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie i 0,5 łyżeczki soli. Wszystko gnieć, aż zacznie przypominać ciasto, czasem trzeba dosypać mąki lub dolać wody. Dobrym sposobem, żeby ciasto było miękkie jest dodanie łyżki oleju. Ciasto można pozostawić pod czystą ściereczką do wyrośnięcia, ale ja nigdy tego nie robię. Po prostu ugniatam i od razu je wałkuje na wielkość blaszki do mojego piekarnika. Blaszkę smaruję olejem, następnie kładę ciasto, na wierzchu smaruję je ketchupem (czasami robię sos z przecieru pomidorowego, przypraw i cebuli), posypuję przyprawą do pizzy, następnie układam wybrane warzywa, mięso, kiełbasę lub szynkę i posypuję startym serem. Na jedną pizze zużywam ok. 30 dkg żółtego sera. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na termoobiegu pizza piecze się ok. 15 minut.  
Lepiej pilnować, bo piekarniki są różne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz