niedziela, 22 lipca 2012

Tiramisu z biszkoptem uniwersalnym



Troszkę inna wersja tego deseru, bardziej czasochłonna.

Biszkopt - przygotowanie








  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanek
  • 3/4 szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek, miksować aż  zrobi się piana, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesiane mąki. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia - w moim przypadku prostokątnej, piec w temperaturze 180 stopni C, aż ciasto odejdzie od brzegów. Ja piekłam 20 minut na termoobiegu, w przepisie podano 30 minut. 

Masa do tiramisu - przygotowanie

  • 1 opakowanie serka mascarpone 500g
  • 1 opakowanie śmietany kremówki 36%
  • kakao do posypania
  • cukier puder około 5 łyżek
Śmietanę kremówkę należy ubić, następnie dodać cukier puder - ja dodałam 5 łyżek i uznałam, że jest już słodkie, do tego dodajemy mascarpone. Wszystko miksujemy. Powinna powstać gęsta masa.

Wykonanie tiramisu jest bardzo proste, bierzemy dowolną formę, miskę lub salaterkę, w moim przypadku była to żaroodporna forma do pieczenia, na spód kładziemy folię aluminiową, biszkopt dzielimy w poziomie na dwie połowy, 1 połowę wkładamy do formy, łyżeczką rozprowadzamy na niej filiżankę mocnej kawy z likierem kawowym, na to połowę kremu, znów kładziemy biszkopt, kawę i krem. Na wierzch posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki. Po 2 godzinach można podawać.



P.S.  W oryginalnym przepisie tiramisu są surowe jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz