środa, 25 lipca 2012

Zapiekanka ziemniaczana

 Zapiekanka ziemniaczana, jest bardzo prosta w przygotowaniu, zajmuję trochę czasu, ale za to jest pyszna.



Gotujemy ziemniaki, następnie kroimy je w plasterki, kroimy również kiełbasę, ogórki kiszone, ugotowane na twardo jajka i ser żółty.





Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, następnie układamy 1 warstwę z ziemniaków,



Wierzch ziemniaków posypujemy słodką papryką, pieprzem i solą,


Układamy kolejne warstwy, na ziemniaki - kiełbasę, jajka i ogórek, 

następnie znów ziemniaki, kiełbasę, jajka i ogórek, na wierzch dajemy 3 warstwę ziemniaków i posypujemy całość serem.

Zapiekankę przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut. 




1 komentarz:

  1. Myślę, że do tej zapiekanki, obowiązkowo należy wyserwować kufel zimnego piwa :-)
    Wtedy będzie to jeszcze wspanialszy efekt!

    OdpowiedzUsuń