środa, 25 lipca 2012

Ogórki do spiżarni

Kolejne przepisy z zeszytu babci i mamy:



1. Ogórki po kartusku
Ogórki włożyć do słoików, dodać 2-3 kawałków czerwonej papryki, koper, gorczycę, małą cebulkę i 2 ząbki czosnku.
Zalewa:
6 szklanek wody
1,5 szklanki octu
5 łyżeczek soli
6 łyżeczek cukru
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy

Wszystko to razem zagotować, zalać ogórki zimną zalewą. Pasteryzować 3 minuty od zagotowania. Postawić do góry dnem do wystygnięcia.

2.Sałatka z ogórków
4 kg ogórków
2 papryki czerwone,
6 cebul
Zalewa:
3 szklanki octu
1,5 szklanki wody
4 szklanki cukru
8 dkg soli
ząbek czosnku
kurkuma

Ogórki, paprykę, cebulę pokroić w plasterki,
wrzucić na gotującą zalewę, gotować 10 minut.
Wkładać gorące do słoika, zakręcić, nie pasteryzować.


3.Ogórki w musztardzie
1,5 l wody
1 szklanka octu
30 dkg cukru
3 płaskie łyżki soli 
5 łyżeczek musztardy 
liść laurowy
ziele angielskie

Ogórki obrać i pokroić na 4 dodać
2 ząbki czosnku i koper. Ułożyć w słoiku, zalać gorącą zalewą i pasteryzować 3 minuty.


1 komentarz:

  1. świetne pomysły na sezon ogórkowy.
    W ogóle jestem pod wrażeniem strony, dziś ją odkryłam a to genialny pomysł na to żeby zatrzymać te przepisy babcine i mamine.
    Idę podglądać dalej.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń