Troszkę inna wersja tego deseru, bardziej czasochłonna.
Biszkopt - przygotowanie
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanek
- 3/4 szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek, miksować aż zrobi się piana, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesiane mąki. Ciasto wlewamy do formy do pieczenia - w moim przypadku prostokątnej, piec w temperaturze 180 stopni C, aż ciasto odejdzie od brzegów. Ja piekłam 20 minut na termoobiegu, w przepisie podano 30 minut.
Masa do tiramisu - przygotowanie
- 1 opakowanie serka mascarpone 500g
- 1 opakowanie śmietany kremówki 36%
- kakao do posypania
- cukier puder około 5 łyżek
Śmietanę kremówkę należy ubić, następnie dodać cukier puder - ja dodałam 5 łyżek i uznałam, że jest już słodkie, do tego dodajemy mascarpone. Wszystko miksujemy. Powinna powstać gęsta masa.
Wykonanie tiramisu jest bardzo proste, bierzemy dowolną formę, miskę lub salaterkę, w moim przypadku była to żaroodporna forma do pieczenia, na spód kładziemy folię aluminiową, biszkopt dzielimy w poziomie na dwie połowy, 1 połowę wkładamy do formy, łyżeczką rozprowadzamy na niej filiżankę mocnej kawy z likierem kawowym, na to połowę kremu, znów kładziemy biszkopt, kawę i krem. Na wierzch posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki. Po 2 godzinach można podawać.
P.S. W oryginalnym przepisie tiramisu są surowe jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz