Kolejne przepisy z zeszytu babci i mamy:
1. Ogórki po kartusku
Ogórki włożyć do słoików, dodać 2-3 kawałków czerwonej papryki, koper, gorczycę, małą cebulkę i 2 ząbki czosnku.
Zalewa:
6 szklanek wody
1,5 szklanki octu
5 łyżeczek soli
6 łyżeczek cukru
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
Wszystko to razem zagotować, zalać ogórki zimną zalewą. Pasteryzować 3 minuty od zagotowania. Postawić do góry dnem do wystygnięcia.
2.Sałatka z ogórków
4 kg ogórków
2 papryki czerwone,
6 cebul
Zalewa:
3 szklanki octu
1,5 szklanki wody
4 szklanki cukru
8 dkg soli
ząbek czosnku
kurkuma
Ogórki, paprykę, cebulę pokroić w plasterki,
wrzucić na gotującą zalewę, gotować 10 minut.
Wkładać gorące do słoika, zakręcić, nie pasteryzować.
3.Ogórki w musztardzie
1,5 l wody
1 szklanka octu
30 dkg cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżeczek musztardy
liść laurowy
ziele angielskie
Ogórki obrać i pokroić na 4 dodać
2 ząbki czosnku i koper. Ułożyć w słoiku, zalać gorącą zalewą i pasteryzować 3 minuty.
świetne pomysły na sezon ogórkowy.
OdpowiedzUsuńW ogóle jestem pod wrażeniem strony, dziś ją odkryłam a to genialny pomysł na to żeby zatrzymać te przepisy babcine i mamine.
Idę podglądać dalej.
Pozdrawiam
Monika